Bitcoin ve beraberinde kripto paralar hiç şüphesiz modern finans anlayışı değiştirmeye başladı. Birçok kişi Blokzinciri’nin ne kadar güvenli ve şeffaf olduğundan bahsediyor. Ancak konu bitcoinleri güvenle saklamak olduğunda sorumluluk tamamen kullanıcıya ait olmaktadır.
Günümüzde kitlelerin parasal varlıklarını saklamak için en çok tercih ettikleri çözüm bankalardır. Parasal varlıklarınız banka hesaplarımızda güvenle korunur. Bu varlıklara erişmek için kullandığınız bankamatik kartınızı, internet bankacılığı şifrenizi kaybetseniz bile banka varlıklarınızı korumaya devam eder. Birkaç güvenlik prosedürünü tamamladıktan sonra varlıklarınıza tekrar erişebilirsiniz. Hesap bilgilerinizin kötü niyetli kişilerin eline geçmesi durumunda ise pek çok bankanın sigorta seçenekleriyle zararınız tazmin edilebilir. Ancak yeni çağın finans sistemi olarak görülen Bitcoin için bu durum maalesef bu kadar kolay değildir.
Bitcoin cüzdanı nedir?
Temelinde birer veri olan kripto paralar, kripto para cüzdanlarında saklanır ve depolanır. Belirli bir kişiye ait bir cüzdan Blokzinciri üzerindeki konumunu bir alfanümerik karakterler dizisi olan cüzdan adresi ile ifade edilir. Cüzdanlara erişmek için açık ve özel anahtar olmak üzere iki anahtar mevcuttur. Açık anahtar; kripto para alma ya da gönderme işlemlerinde herkes ile paylaşılan anahtardır. Açık anahtar matematiksel olarak özel anahtardan türetilir. Özel anahtar ise kripto para cüzdanına erişebilmek için kullanılan sayısal ve tamamen kişiye özel anahtardır. Özel anahtar doğrudan kripto para cüzdanına erişim sağladığı için kimse ile paylaşılmamalıdır ve kaybedilmesi durumunda kripto para cüzdanına erişmek mümkün değildir.
Kullanım kolaylığı ve güvenlik düzeyleri birbirinden farklı olan cüzdan çeşitleri vardır. Cüzdanları temelde çevrimiçi ve çevrimdışı olmak üzere ikiye ayırabiliriz.
Çevrimdışı Cüzdanlar
Soğuk cüzdan ya da soğuk depolama olarak da adlandırılan çevrimdışı cüzdanlar (donanım ve kağıt cüzdanlar) kripto paraların internet bağlantısının kesilerek çevrimdışı olarak saklanmasını ifade eder. İnternet erişimi olmadığı için olası saldırılara karşı daha güvenli bir saklama yöntemidir. Herhangi bir transfer yapmak istediğiniz her zaman kripto paralarınızı çevrimiçi cüzdanlara transfer etmeniz mümkündür.
Soğuk depolamada yaygın olarak donanım cüzdanlar kullanılır. Bir USB belleğe benzeyen cüzdanları istediğiniz gibi yanınızda taşıyabilirsiniz. İnternete bağlı bir cihaza takmadığınız sürece kripto paralarınıza dışarıdan ulaşılması imkansızdır. Ancak donanım cüzdanın fiziksel olarak korunması ve saklanması önemlidir.
Bir diğer soğuk depolama yöntemi ise kağıt cüzdanlardır. Kripto para cüzdanının özel ve açık anahtarının kağıt üzerinde yazılı olarak saklanmasını ifade eder. Böylece özel ve açık anahtarınızın bilgisi internet yoluyla gelebilecek saldırılara karşı güvende olacaktır.
Kripto paraların çevrimdışı cüzdanlarda saklanması güvenliği arttıran bir yöntem olarak önerilmektedir.
Çevrimiçi Cüzdanlar
Sıcak cüzdan olarak da bilinin çevrimiçi cüzdanlar internete bağlı kripto para cüzdanlarıdır. Online masaüstü ya da mobil olarak kullanılabilen cüzdanlar, erişime açık olması nedeniyle internet üzerinden gelebilecek saldırılara karşı daha korumasızdır. Kripto para transferleri için daha pratik olmasına rağmen güvenlik sebebiyle sıcak cüzdanlarda büyük miktarda kripto para saklanması önerilmemektedir.