Bitcoin Elektrik Tüketimi Neredeyse Bir Ülke Kadar

Dijital altın olarak da bilinen Bitcoin ve kripto paraların elektrik tüketimi son zamanlarda en çok merak edilen konulardan biri haline geldi. Bu konuyla ilgili çok sayıda bilgi kirliliği olduğu için bu konuyu kısaca ele aldık.

Bitcoin ve kripto paralar son yılların tartışmasız en popüler ekonomik değerlerinden biri haline geldi. Bir merkezi otorite ve geleneksel finans sisteminden bağımsız olan kripto paralar hızı, kullanım kolaylığı ve maliyeti ile pek çok kişiyi cezbetmektedir.  Bitcoin ve pek çok kripto para bir merkez bankası tarafından değil madenciler tarafından üretilir. Madencilik, karmaşık matematiksel problemlerin çözülerek blokların onaylanması ve blokzincirine eklenmesi ile yeni kripto paralar üretme işidir. Teori de isteyen herkes kişisel bilgisayarı ile bu ağa dahil olabilir ve madencilik yarışında yerini alabilir. Ancak günümüzde madencilik yarışında rakiplerimiz çok güçlü binlerce bilgisayardan ve özel madencilik cihazlarından oluşan büyük şirketler olduğu için pek de gerçekçi bir rekabet olmayacaktır.

Bu rekabetin çok önemli bir sonucu da enerji tüketimi. Bitcoin üretiminde öne geçebilmek için dünya genelinde milyonlarca cihaz hiç durmadan çalışıyor. Bu cihazların tükettiği elektrik enerjisinin yanı sıra, cihazların soğutulması için de ekstra bir enerji harcanmaktadır.

Aslında madenciliğin çok zor olmasını sağlayan sebeplerden birisi de yüksek miktarda enerji ihtiyacıdır. Bu kullanılan elektrik çoğunlukla soğutma sistemlerine harcanır. Bu sebeple dünyanın önde gelen lider madencilik firmaları, genellikle soğuk iklimlerde çiftlik kurmayı tercih eder. Örneğin; Rusya, Çin, Gürcistan, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İsveç hatta Kutuplar!

İngiltere’de bulunan Cambridge Üniversitesi 2019 yılında Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi‘ni yayımladı. Bu verilere göre ise Bitcoin’nin elektrik tüketimi yıllar içerisinde katlanarak artmış ve neredeyse küçük bir ülke kadar elektrik tüketir hale gelmiştir.

Tüketilen enerji ve bunun sonucunda salınan karbon gazı nedeniyle Bitcoin için çevre dostu demek çok zor.

Bitcoin üretiminde ihtiyaç duyulan yüksek miktardaki enerji tüketimi için bazı şirketler fosil yakıtları kullanmaya başladı. Karbon ayak izini en aza indirmeye çalışırken ayrıca farkındalık yaratarak yol gösterici de oldular.

Bitcoin’nin elektrik tüketimiyle ilgili çok faza tartışma söz konusu. Buna karşın yapılan araştırmalar ve  alınan önlemler göz önünde bulundurulduğunda yenilenebilir enerji kullanarak, daha yeşil alternatiflere yönelmek doğanın da sınırlı arzına katkıda bulunduğumuzu ispatlar nitelikte.