Kripto Paralarda Madencilik

Kripto paralarda madencilik, en temel anlamıyla elektronik donanımları kullanılarak matematiksel problemlerin çözülmesi ile kripto para üretilmesidir. Her kripto paranın kendine özgü bir üretim yöntemi ve protokolü olabilir.

Madencilik bilgisayar ve internete dayalıdır. 2009 yılında Bitcoin‘in ilk çıktığı zamanlarda bilgisayar ve internet bağlantısı olan herkes madenci olabilir ve blok ödülü için rekabet edebilirdi. Ancak yıllar içerisinde bu noktadan oldukça uzaklaşıldı ve kripto para üretimi başlı başına bir sektör haline geldi. Günümüzde özellikle Bitcoin madenciliğinde diğer madenciler ile rekabet edebilecek noktaya gelebilmek için ihtiyaç duyulan bilgisayımsal ve elektrik gücü, küçük bir ülkenin ihtiyaç duyduğuna çok yakındır.

Dijital para piyasasında cüzdanlar arasında yapılan transferler Blockchain üzerinde onaylanmadan önce bir işlem havuzunda beklemeye alınır. Bekleyen işlemlerin tümü bir araya gelerek bloklar oluşur. Bloğu onaylayan madenci ise blok ödülünü ve işlem ücretlerini alarak bloğu Blockchain’e dahil eder.

Kripto paraların kendi protokollerine ve kullanılan donanımlara göre farklı madencilik türleri vardır. Kullanılan cihazlara göre madencilik yıllar içerisinde oldukça değişiklik göstermiştir. Bu yazımızda donanımlara göre 4 çeşit madencilik türünü sizler için derledik.

CPU Madenciliği

Teoride evinizde kullandığınız bilgisayara madencilik yazılımının indirilmesi ve kurulması ile madencilik yapılması mümkündür. CPU madenciliğinde bilgisayarın işlemci gücü kullanılır. Ancak kripto para madenciliğinin günümüzde geldiği noktada bu yöntem oldukça düşük performanslıdır ve neredeyse artık hiç tercih edilmemektedir.

GPU Madenciliği

İsmi Grafik İşlemci Birimi (GPU)’dan gelmektedir. Ekran kartlarının işlem gücünden faydalanılır. Çünkü ekran kartlarının işlemcileri, bilgisayarların işlemcilerine göre çok daha güçlü ve hesapalama işlemlerine daha uygundur. Proof of Work, yani iş ispatına dayalı kripto para madenciliklerinde GPU madenciliği tercih edilir.

ASIC Madenciliği

Kripto para madenciliği için özel olarak geliştirilmiş donanımların kullanıldığı madencilik türüdür. Çok sayıda işlemciden oluşan ASIC cihazlar yüksek hesaplama kapasiteleri olduğu için çok fazla enerji tüketmektedir. Bu sebeple ASIC cihazlar ile üretim yapan madencilerin elektrik tüketimini karşılayacak güçlü elektrik altyapılarına ihtiyaçları vardır. İş ispatına dayalı kripto para madencilikleri rekabet şartları gereği çok yüksek hesaplama kapasitesine ihtiyaç duyduğu için günümüzde sadece ASIC donanımları ile üretilebilmektedir.

Bulut Madenciliği

Bulut madenciliği ise herhangi bir donanıma sahip olmadan belirli dönemler için işlemci gücü kiralanarak yapılan madencilik türüdür. Madencilik yapmak isteyen ancak yeterli teknik bilgi ve donanıma ya da bu donanımı elde edecek başlangıç sermayesine sahip olmayan kişiler için sunulan bir hizmettir.